Åtta av tio vill festa på studenten, varannan struntar i restriktioner

De närmsta veckorna tar över 100 000 gymnasieelever studenten. En ny undersökning från Ungdomsbarometern visar att andelen sistaårselever som planerar att bryta mot restriktionerna för studentfirande ökat kraftigt sedan förra året. 49 procent av de blivande studenterna säger att de kommer festa på examenskvällen, oavsett vad riktlinjerna säger. 2020 var motsvarande siffra 23 procent.

80 procent av gymnasielever i årskurs tre planerar att festa på examenskvällen. Varannan kommer festa oavsett om det är tillåtet eller ej. Dessutom säger 42 procent att de kommer ha en studentmottagning och mer än var fjärde svarar att de tänker delta i någon typ av utspring även om det skulle bryta mot förbud.

Andelen som tänker bryta mot restriktioner kopplat till fest på examenskvällen, studentmottagning och utspring har mer än dubblats sedan 2020. Då svarade 23 procent att de skulle delta i fest på examenskvällen, 16 procent sa att de skulle ha studentmottagning och en av tio skulle delta i utspring även om det fanns restriktioner.

– Det är tydligt att det finns en trötthet kring restriktionerna och ett sug efter att festa. Dessutom ser studenterna kanske ljuset i tunneln när riskgrupper vaccinerats, deras föräldrar börjat få vaccin och de vet att smittspridningen gick ner förra sommaren. FHM har föreslagit att det från 1 juni ska bli tillåtet att träffas 50 personer. Det kanske gör det lättare att trotsa restriktionerna och planera för mottagning eller fest, än om gränsen legat kvar på åtta personer, säger Ulrik Hoffman, VD på Ungdomsbarometern.

När det kommer till vad som bidrar mest till gymnasieelevers uppfattning kring coronapandemin/aktuella restriktioner svarar 56 procent att det är FHM följt av vad som står på myndighetssidor (38 procent) samt vad föräldrar och släktingar säger (36 procent). Ändå är många alltså beredda att trotsa FHMs eventuella restriktioner när det kommer till studentfirandet.

– Myndigheternas kommunikation är viktig och det är tydligt att det är främst därifrån som gymnasieelever får sin bild av vad som gäller. Däremot är det många som kan tänka sig att bryta mot restriktionerna när det kommer till firande inför och kring studenten, som ju är en viktig tidpunkt i livet. Uppenbarligen är inte bara studenterna själva som går emot FHM’s riktlinjer utan även deras vårdnadshavare om vi tittar på hur många som planerar för en studentmottagning, säger Ulrik Hoffman, VD på Ungdomsbarometern.

Undersökningen visar också att gymnasieeleverna i årskurs tre är positiva till de lättade restriktioner som FHM kommit med kring utspring och mer negativa till de som innebär restriktioner kring till exempel studentskivor och flakåkning.

Studien genomfördes mellan den 11:e maj – 17:e maj 2021 och bygger på svar från 1324 gymnasieelever.

Ladda ner rapporten

Du har väl inte missat vår rapportserie “Unga & Covid-19”?
Läs mer och ladda ner rapporterna
här.


Ungdomsbarometern:
Ungdomsbarometern (UB) har sedan 1991 arbetat med att kartlägga attityder och beteendemönster bland svenska ungdomar. Varje år genomför Ungdomsbarometern Sveriges bredaste ungdomsstudie där vi låter tusentals unga i åldern 15-24 år från hela landet berätta om alltifrån intressen och medievanor till tankar om framtiden.

Vad UB kan hjälpa dig med:
• Kvantitativa studier
• Kvalitativa studier
• Rådgivning & Konsultation
• Föreläsningar & Workshop

För frågor och press:
Sofie Jonsson, presskontakt
tel. 073-55 95 971
Sofie@ungdomsbarometern.se

För kommentar:
Ulrik Hoffman, VD
tel. 073-527 02 72
ulrik@ungdomsbarometern.se

Är du intresserad av att
ta del av våra studier?
Kontakta oss!