Du är vad du INTE äter

Tisdagen 23 januari bjöd Ungdomsbarometern in till seminarium på Berns Ljusgården. Lovisa Sterner presenterade siffror ur UB’s senaste livsstilsrapport med fokus på kost och hälsa som bland annat visar att hela 30 procent av unga aktivt väljer bort kött och animaliska produkter i någon utsträckning. Att vara vegetarian har gått från att ses som en politisk vilde till att idag vara en livsstilsfaktor.

I sin presentation förklarade Lovisa att innebörden av begreppet vegetarian har kommit att förändrats. En tredjedel av de tillfrågade i Sveriges största ungdomsstudie, baserad på drygt 23 000 intervjuer med ungdomar mellan 15 – 24 år, undviker i någon mån att äta kött. Dock visar samma undersökning även att var femte ung som identifierar sig som vegetarian också äter kött ibland. Detta har gjort att begreppet vegetarian idag snarare ses som en livsstilsfaktor och en indikator på hur man förhåller sig till kost, hälsa, konsumtion och hållbarhet.

– Mat är den tydligaste identitetsmarkören för unga just nu. Värdeord som är associerade med att vara vegetarian är så pass centrala för många unga att man upplever sig vara “vegetarian” utan att de facto vara det. Denna inställning har troligtvis haft en betydande roll vad gäller ökningen av andelen flexitarianer bland unga, säger Lovisa Sterner, livsstilsexpert hos Ungdomsbarometern.

I samband med seminariet släppes även ett antal siffror ut i pressen och allmänhetens intresse för upptäckten har varit enormt. Vi har listat några av omnämnandena nedan:

TV4 Nyhetsmorgon: www.tv4.se/nyhetsmorgon/
Sveriges Radio P4: www.sverigesradio.se
SVT Nyheter: www.svt.se/nyheter/vetenskap/
Dagens Nyheter: www.dn.se/ledare/
Aftonbladet: www.aftonbladet.se/senastenytt
Expressen: www.expressen.se/nyheter/, www.expressen.se/nyheter/klimat